Tips als je met kinderen wilt zeilen

Zeilen over het IJsselmeer. Het is dé activiteit om ten volste te genieten van het heerlijke weer, dat zachte briesje en leuk gezelschap. Nou wordt zeilen vaak in één adem genoemd met óf Friese rauwdauwers of zeer geslaagde zakenmensen. Maar wat als u nou eens wilt gaan zeilen als jong gezinnetje? Wij vroegen ons af waar rekening mee gehouden moet worden als u met kleine kinderen wilt gaan zeilen. Lees meer hierover in dit blog.

Veiligheid voorop

Het klinkt vanzelfsprekend, maar veiligheidsvoorschriften moeten niet te licht genomen worden. Zeker niet als er kinderen aan boord zijn. Zorg dat kinderen altijd een reddingsvest dragen. Ook al kan een kind prima zwemmen, op plotseling in het water belanden is niemand voorbereid. Neemt u een jong kind mee het water op? Zorg dan voor een goed vast te zetten kinderzitje. Dit voorkomt valpartijen of onnodige misselijkheid bij uw kleintje. Bij erg kleine kinderen is het verstandig een draagdoek of -zak mee te nemen. Tijdens het aan en van boord gaan houdt u hiermee uw handen vrij. En dat draagt meteen bij aan uw eigen veiligheid.

Praktische oplossingen

Omdat kinderen zich soms snel kunnen vervelen, is het verstandig niet al te lange afstanden te varen. Plan ankermomenten of een rustdag in. Wordt uw kind slaperig? Plaats het dan in een opvouwbaar camping- of babytentje. Dit realiseert een snelle en eenvoudige slaapplek. Neemt u uw baby mee en geeft u flesvoeding? Dan is het verstandig alvast een thermoskan met kokend water klaar te maken en de voeding vooraf af te meten. Zo kunt u de flesvoeding op de zeilboot snel gereed maken. Genieten uw kinderen al van vaste voeding? Maak dan voorafgaand het zeilen enkele lekkere hapjes klaar. Bewaarbakjes mee en het smullen kan beginnen, midden op het IJsselmeer!

Uw kleine matroos

Ok, de veiligheidsmaatregelen en praktische zaken zijn geregeld. Maar u wilt natuurlijk het allerliefst dat uw kroost een onvergetelijke dag beleefd. Natuurlijk, u neemt wat spelletjes mee, er gaan wat tablets in de tas en vergeet het zwemmen uiteraard niet. Maar wat pas écht goed werkt bij kleine matroosjes, is hen kennis te laten maken met het ware zeilen. Huur een zeilboot waarbij ervaren matrozen de trossen losgooien. Zo hoeft u zich zelf niet druk te maken over het zeilen, kunt u volop genieten van de zeiltocht en hebben uw kinderen de tijd van hun leven. Vertel hen voorafgaand de zeiltocht een spannend verhaal over een zeilboot en een dappere matroos. Grote kans dat ze nóg meer interesse krijgen in het zeilen.

Zeilen met kinderen? GO!

Kortom, zeilen met kinderen kan prima. Houdt echter wel rekening met hun veiligheid en zorg dat zij zich niet snel vervelen. Maar met een beetje een zeilboot en het prachtige IJsselmeer moet dat helemaal goedkomen. Veel plezier met zeilen!

Categorieën: Vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *