Voorbeeld uit de horeca volgen?

In Nederland verdwijnt er jaarlijks ontzettend veel voedsel in de prullenbak. Dat is natuurlijk ontzettend zonde en bovendien erg slecht voor het milieu. Veel restaurants hebben al aanpassingen gemaakt om duurzaam voedsel te produceren en voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Echter moet er ook bij mensen thuis het een en ander veranderen om voedselverspilling te verminderen. Wij geven je een aantal handige tips die je alvast thuis toe kunt passen.

Houdbaar tot of gebruiken tot?

Wellicht is het je al eens opgevallen, in de winkel wordt een onderscheid gemaakt tussen THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Deze laatste houdbaarheidsdatum is te vinden op verpakkingen van versproducten zoals vlees. Na deze datum wordt het dan ook aangeraden om ze echt niet meer te nuttigen. Producten met een THT datum daarentegen kun je na deze datum nog gewoon eten. Het betekent alleen dat de producent de kwaliteit na deze datum niet meer kan garanderen.

Voorbereid boodschappen doen

Iedereen kent het wel, wanneer je met een lege maag naar de winkel gaat kom je ongetwijfeld met veel te veel eten weer naar huis. Ga daarom altijd voorbereid naar de winkel door een boodschappenlijstje te maken (en je ook hieraan te houden). Zo ben je er niet alleen zeker van dat je niet te veel meeneemt, maar ben je bovendien sneller klaar met het doen van je boodschappen.

Kies groenten en fruit uit de vriezer

Zoals eerder genoemd kun je TGT producten, waaronder groenten en fruit, niet zo lang bewaren. Dit zijn dan ook de etenswaren die regelmatig in de vuilnisbak belanden. Het is dan ook verstandig om wat vaker voor groenten en fruit uit de diepvries te kiezen. Dit is even gezond als de verse variant, maar veel langer houdbaar. Met bevroren fruit maak je bovendien in een mum van tijd heerlijke smoothies klaar. Kies je toch wel voor verse producten, dan is het verstandig om deze niet naast elkaar te bewaren. Als ze tegen elkaar aanliggen bederven verse producten namelijk veel sneller.

Uit eten zonder voedselverspilling

Onze laatste tip is ten slotte voor die momenten dat je helemaal geen zin hebt om te koken en gewoon lekker wilt gaan uiteten. Ga dan op zoek naar een restaurant dat zich bezighoudt met duurzaam voedsel. Deze zullen er niet alleen voor zorgen dat hun eten op een eerlijke manier bereid wordt, maar een echt duurzaam restaurant doet er ook alles aan om het weggooien van eten te voorkomen. Zo ben je niet alleen thuis goed bezig, maar draag je bovendien bij aan het voorkomen van voedselverspilling in de horeca!

Categorieën: Eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *